Els 5 punts sobre l’habitatge

El manifest dels 5 punts és una iniciativa enfocada per aplegar entitats i agrupacions de la societat civil perquè, a partir d’un acord de mínims, es treballi amb la finalitat de respondre a la situació d’emergència que estem patint als nostres barris a nivell d’habitatge.   Va ser impulsada pel Sindicat de Barri al Poble-Sec i actualment Raval Resistim està posant-la en funcionament al Raval. La proposta dels cinc punts és la següent:

DEFENSEM EL NOSTRE BARRI: Els 5 punts per l’habitatge

La situació de l’habitatge s’ha convertit en un malson per a la gent que vivim de lloguer. Durant els últims dos anys els preus han pujat més del 20%. La majoria dels veïns i veïnes hem de dedicar la major part dels nostres ingressos a pagar-lo. Quan s’acaben els nous contractes de tres anys els propietaris i les agències immobiliàries et poden demanar el preu que vulguin. Qui no ho pot pagar va directament al carrer. I si necessites buscar un altre pis de lloguer, hauràs de pagar uns quants milers d’euros entre el dipòsit al propietari i els honoraris a I’agència immobiliària de torn. Aquesta situació no ha caigut de cel sinó té noms i cognoms: uns fons d’inversions internacionals que han descobert els grans beneficis que ofereix eI mercat immobiliari en una ciutat turística com a Barcelona; una legislació en matèria de lloguer que dóna totes les facilitats a la propietat; uns propietaris locals que ja ho sabien i aprofiten Ia conjuntura; unes agències immobiliàries que inflen els preus i augmenten les seves comissions; una indústria turística que margina i expulsa els veïns i veïnes dels barris cèntrics de la ciutat. Tot plegat ha creat una situació d’emergència que exigeix l’adopció de mesures dràstiques per impedir que ens facin fora del barri. Per això diem:

1. Limitació dels preus de lloguer! Tots els economistes i organismes internacionals coincideixen que les despeses en habitatge no han de superar del 10 al 30%o dels ingressos disponibles.

2. Renovació automàtica dels contractés de lloguer! Els contractes de lloguer s’hauran de prorrogar automàticament pel mateix període. No acceptarem ni un augment de lloguer superior a Ia variació de I’IPC, ni una rescissió arbitrària del contracte.

3. Ni un desnonament més! Durant els últims dos anys hem perdut un gran nombre de veïns i veïnes a causa de la precarietat laboral i els preus desorbitats dels pisos. No acceptarem més desnonaments de veïns. En cas que s’executi un desnonament, el re allotjament serà dins el barri.

4. Reducció dràstica dels allotjaments i equipaments d’usos turístics! El barri ha perdut molts habitatges a causa de Ia construcció d’hotels i apartaments turístics. Aquest fet ha imposat una escassetat d’habitatges que multiplica els guanys de propietaris i especuladors. Cal impedir que s’obrin més allotjaments turístics i revocar una part important de les llicències.

5. L’habitatge no pot ser un negoci! Perquè és una necessitat bàsica com I’educació i Ia sanitat de qualitat.

Cal impulsar altres models com cooperatives d’habitatges i altres formes de convivència comunals. No només són més barates, també ajudaran a reconstruir una vida comunitària que aquest model de ciutat ha destrossat amb la lògica dels beneficis.

Per tot això…

EXIGIM:
A immobiliàries i propietaris: deixar d’especular amb el preu del lloguer, començant per revertir la pujada des darrers temps.
A les institucions: aturar de forma immediata els desnonaments i evitar el desplaçament de la població mitjançant reallotjaments dins el propi barri.

ENS COMPROMETEM:
A lluitar plegades perquè cap veïna hagi de marxar del barri per raons econòmiques i per culpa de I’especulació.

Al Poble-Sec, subscriuen els cinc punts, les següent entitats:

Coordinadora de Jubilatsi Pensionistes de AAVV BCN
AMPA CEIP Jacint Verdaguer
Parròquies de Poble Sec
La Raposa Llibreria feminista
Plataforma Som Paral·lel
Coordinadora d’entitats
Babàlia Criança Compartida
Castellers de Poble Sec
Laboratori Reversible
Etnogràfica Antropologia per a la transformació social
AFA Escola Poble Sec
Altaveu de Poble Sec
Associació Cúrcuma
El Monstre de Paper
Raons Públiques
Ateneu La Base
Cooperasec
Trocasec

%d bloggers like this: