Turisme

El turisme ens fa fora: ENS DEFENSEM!

 El turisme massificat és l’altra gran espasa que penja sobre els nostres caps i amenaça amb fer-nos desaparèixer del mapa. A les dècades dels 1990 i 2000 va ser el boom de construcció d’hotels que va privar el veïnat dels barris cèntrics d’habitatges de lloguer social, espais verds i equipaments. Als últims anys s’ha afegit l’explosió d’apartaments turístics legals i il·legals. D’aquesta manera, els barris cèntrics han perdut millers d’habitants durant els últims.

Els supervivents hem d’afrontar un gran nombre de molèsties, siguin els crits i les festes dels turistes fins a les altes hores de la matinada, sigui aquesta sensació de violència d’haver d’esquivar constantment turistes amb maletes, bicis o cotxets de lloguer vociferant en angles, francès, alemany, etc. Sigui la transformació del bar/restaurant de tota la vida en un altre «lounge»…

Cada any augmenta el nombre de turistes que arriben a la ciutat, l’any passat van ser més de 10 milions. El Raval, Poble Sec i Sant Antoni figuren entre els destins predilectes d’aquests turistes. Apart d’un gran nombre d’hotels de tota mena hi troben uns 4.000 apartaments turístics, la xifra dels quals augmenta dia rere dia.

 

Airbnb: especular o sobreviure

 S’ha estès la idea que llogar una habitació a turistes a través de plataformes com a Airbnb o Booking.com és una resposta a la crisis i una ajuda a la supervivència per a molta gent. Però el cert és que la tia Lola que lloga una habitació a turistes per millorar la seva pensió de viudesa és més aviat l’excepció i no la regla. Molt sovint els propietaris dels apartaments turístics són inversors i especuladors de tota mena que treuen rèdits del 10 % o més d’aquest negoci (gestionat per agències, immobiliàries, administracions de finques, etc.). També disposen dels seus propis lobbys que defensen els seus interessos i els ajuden a rendibilitzar els seus negocis, com per exemple PROHUT o la Plataforma Pro Viviendas Turísticas on s’agrupen els propietaris d’una total de 1.500 apartaments turístics.

Al final de març d’enguany uns veïns organitzats del gòtic han pogut identificar a Mark Serra, un conegut generador d’opinió, com arrendador de 12 apartaments turístics il·legals, tots ells arrendats amb llicències que corresponen a apartaments turístics legals. Alguns eren de propietat seva, altres d’un col·lega seu i gestor dels cotxets turístics grocs Go Cars. No sabem si tots els empresaris dels apartaments turístics són tant canalles com el Serra, però no hi ha dubte que el negoci amb els apartaments turístics és un immens forat negre de blanqueig de diners e incompliments de normes fiscals i d’ús.

 

Com defensar-nos d’aquesta plaga

Convertir la ciutat de Barcelona en un destí turístic ha sigut l’objectiu de tots els governs municipals dels últims 30 anys. Només l’últim ha estat fent alguns primers passos – per més tebis que siguin – en un sentit una mica diferent. Entre altres coses ja no atorga noves llicències d’apartaments turístics als nostres barris – llicències que els seus antecessor van repartir gratuïtament (una circumstància que fa que els habitatges amb llicència s’estan venent amb un recàrrec de fins a 70.000 €). A més, el consistori actual ha fet públiques les adreces exactes de tots els apartaments turístics legals, amb la qual cosa pots saber si un pis que et causa molèstia és legal o nou.

Però no hi ha prou amb assenyalar i denunciar els apartaments turístics. Tal i com ho han demostrat les veïns i veïnes de la Barceloneta, aquests fets han de venir acompanyats d’una pressió veïnal que arribi a incomodar els especuladors i els seus clients. Hi ha moltes maneres de dir prou: fer pedagogia amb els turistes, informar les comunitats de veïns com poden impedir la instal·lació d’un pis turístic a la finca, penjar pancartes al balcons, inundar amb enganxines els llocs més turistificats, acompanyar en processió els turistes al seu apartament turístic, etc., etc.

A l’apartat recursos trobareu més informació sobre el tema, com per exemple guies amb consells pràctics i informacions legals i en aquest enllaç mapes amb la ubicació dels apartaments turístics i hotels dels tres barrris.

 

%d bloggers like this: