Desnonaments invisibles: Què són?

El problema dels desnonament invisibles:

Els desnonaments invisibles són una pràctica d’expulsió de veïnes que és conseqüència la nova LAU. A diferència dels desnonaments per impagament, la pràctica en qüestió, fins ara no ha aixecat polseguera. En aquests moments és la forma més habitual d’alimentar els processos de gentrificació. El procediment pot consistir en:

a) No renovar els contractes de lloguer de forma injustificada,  en l’actualitat tenen una durada màxima de tres anys.

b) Demanar unes pujades desorbitades que els llogaters no poden pagar.

c) En el cas de veïns amb contractes indefinits, majoritàriament gent gran, els nous propietaris acostumen a oferir una «compensació» perquè marxin dels seus pisos. Últimament també ofereixen – amb bastant insistència – diners a gent amb contractes temporals perquè es vagin abans.

Normalment aquestes tres situacions venen acompanyades per altres formes de pressió com poden ser: deteriorament de la finca, molèsties causades pels paletes encarregats de reformar-la, constants visites i trucades per part d’agents immobiliaris, talls d’aigua i llum, etc… Per regla general, aquestes molèsties – en combinació amb el desemparament dels afectats i les afectades – són tan grans que la gent acaba marxant dels seus pisos i en un gran nombre d’ocasions també dels seus barris.

Tot aquest procediment és completament legal en una legislació espanyola que, a més, permet la celebració de judicis ràpids per ordenar desnonaments en cas de que una persona es quedi endarrerida amb només una mensualitat del lloguer.

%d bloggers like this: